Разкази за тийнейджъри

Когато останаха за по-дълго време вкъщи със семействата си, възрастните изведнъж осъзнаха, че имат четящи деца. Родители започнаха да гледат с респект на своите наследници. Последните писаха 3 пъти повече домашни, отколкото в нормална обстановка. Учиха материал, който им се преподаваше по метода "прочетете сами". Продължаваха да се занимават с хобито си  - много родители установиха, че децата им имат смислено хоби. Продължиха да се занимават с изкуство и спорт пред камерите. Изтърпяха целодневните новинарски емисии за възрастни. Подготвяха се за изпити, матури, входни и изходни нива, и показаха отлични резултати. И дори имаха време да влязат в JustDance, да хванат конзолата, да играят настолните игри на родителите. И Дори с Изненада Родителите Установиха, че Децата им Четат Книги.

В една блиц анкета установихме, че за разказа "Серафим" са чували повече младежи между 12 и 22 години, отколкото възрастни над 35. Говорим за оня другия Серафим, който се оказа вдъхновение за разказа в ... книга номер 7. 

Пожелаваме приятно четене, и нека Любопитството да бъде с вас!

Тошко си взима почивен ден

- Не знам - прозина се Тошко. - Не ми се ходи на училище днес. Яде ми се мелба.
- Та ти току-що дойде! - възкликна Мими. - И то навреме за първия час, което си е постижение за теб.
- Да де, ама нямах такова намерение - поклати глава момчето. - Мама обаче ми е купила супер будилник. Всяка сутрин в седем без десет все едно чувам стадо коне да препуска из стаята ми. И винаги го крие на различно място. Докато намеря малката подскачаща гадина съм напълно буден. Няма шанс да се успя ...
Целия разказ


Писмо до тати

(модифициран стар виц)

Скъпи тате,
Както много добре знаеш, тази година завършвам девети клас. От доста време ми казваш, че трябва да се държа като зрял мъж и да поема сам кормилото на живота си, или нещо подобно. Еми готов съм! Реших се, както се казва.
Целия разказ

Бележка от мама

(част от историите на небезизвестния вече Тошко)

Скъпи Тошко,
Добро утро! Искрено се надявам днес да не се успиш за училище! Дано новият будилник помогне! Специално го избрах за теб, противоударен е и може да вдигне на крак целия квартал. Скрит е в стаята ти, ще ти отнеме време да го намериш и спреш. Така че, успех!
Целия разказ


Нещо като нашите деца

- Ало? Какво става?
- Как си, брат? Защо шепнеш?
- В час съм.
- Какъв час?
- По математика, онлайн. Скрил съм се под бюрото на Сашко, едва дишам. На секунди съм от клаустрофобичен пристъп. Имаме контролно.
- Хехе, аз се уредих.
Целия разказ

Разговорът

-Здравей тате!
-Здравей моето момче, как беше в училище днес?
-Долу-горе. Нямам оценки. Искам да те питам нещо. Имаме едно момче в класа, болен е.
Трябва да го оперират в Германия.
-Много ще се радвам ако се оправи.
-Събираме пари за него. Почти всички в училище дадоха.
-Браво бе! Вие сте супер!
Целия разказ


Четиво за деца и юноши

И така. Разказите, които представихме са от различни книги в колекцията на Луи. Колко хубаво звучи Деца и юноши, които по модерному заменихме в ежедневието с обобщаващото тинейджър. Когато търсим книги за тази възрастова група се съсредоточаваме в Хари Потър, Дръндьото, Властелинът на пръстените или друга истински велика книга, написана майсторски. В по-детския вариант - Пипи, Карлсон, Емил от Льонеберия. Целия разказ