Четиво за деца и юноши

И така. Разказите, които представихме са от различни книги в колекцията на Луи. Колко хубаво звучи Деца и юноши, които по модерному заменихме в ежедневието с обобщаващото тинейджър. Когато търсим книги за тази възрастова група се съсредоточаваме в Хари Потър, Дръндьото, Властелинът на пръстените или друга истински велика книга, написана майсторски, илюстрована богато. В по-детския вариант търсим Пипи, Карлсон, Емил от Льонеберия.

Тези книги са прекрасен подарък. Повечето тенейджъри с огромен успех си представят как изглеждат героите им дори и в най-причудливи форми. Майсторите на киното, особено Великият Лукас направиха така, че Йода, Джаба, лорд Дарт Вейдър все едно са комшии на съседната улица.

Българската литература за деца и юноши някак се губи на щандовете на големите книжарници и в реалността, и в интернет. Все още под книга за деца се разбира Ян Бибиян, или Патиланчо, Български народни приказки, и какво ли не още. Пропускаме класическата литература, която така или иначе достига до нашите деца по един малко по-задължителен начин. Разказите на Йорков, Елин Пелин, книгите на Радичков, творбите на Валери Петров - прекрасни произведения, които припознаваме като такива, когато нашите наследници се мръщят над тях.